Sabtu, 29 Desember 2012

Kafein: Berapa banyak yang Diperbolehkan?

Kafein memiliki fasilitas, tetapi dapat menimbulkan masalah, juga. Cari tahu berapa banyak terlalu banyak dan jika Anda perlu untuk mengekang konsumsi Anda.

Jika Anda mengandalkan kafein untuk membangunkan Anda dan membuat Anda pergi, Anda tidak sendirian. Kafein merangsang sistem saraf pusat, mengurangi kelelahan, meningkatkan terjaga, dan meningkatkan konsentrasi dan fokus.

Ketika mempertimbangkan mengurangi

Untuk orang dewasa yang sehat yang paling, dosis moderat kafein - 200 hingga 300 miligram (mg), atau sekitar dua sampai empat cangkir kopi diseduh hari - tidak berbahaya. Tapi beberapa situasi mungkin waran membatasi atau bahkan mengakhiri rutinitas kafein Anda. Baca terus untuk melihat jika salah satu berlaku untuk Anda.

Anda minum 4 atau lebih cangkir sehari

Meskipun asupan kafein moderat tidak mungkin menyebabkan kerugian, terlalu banyak dapat menyebabkan beberapa efek yang tidak menyenangkan. Penggunaan kafein berat sehari-hari - lebih dari 500 sampai 600 mg per hari - dapat menyebabkan:
 • Insomnia
 • Gugup
 • Kegelisahan
 • Sifat lekas marah
 • Sakit perut
 • Cepat detak jantung
 • Otot tremor

Bahkan sedikit membuat Anda gelisah

Beberapa orang lebih sensitif terhadap kafein dibanding orang lain. Jika Anda rentan terhadap efek kafein, hanya jumlah kecil - bahkan satu cangkir kopi atau teh - dapat mendorong efek yang tidak diinginkan, seperti kegelisahan dan masalah tidur.
Bagaimana Anda bereaksi terhadap kafein dapat ditentukan sebagian oleh berapa banyak kafein yang Anda terbiasa minum. Orang yang tidak teratur minum kafein cenderung lebih sensitif terhadap efek negatif. Faktor-faktor lain mungkin termasuk massa tubuh, usia, penggunaan obat dan kondisi kesehatan seperti gangguan kecemasan. Penelitian juga menunjukkan bahwa pria lebih rentan terhadap efek dari kafein daripada wanita.


Adakah saya perlu berhenti mengambil kafein memandangkan kini saya hamil?

Anda tidak perlu berhenti mengambil kafein, tetapi anda mungkin mahu mengurangkannya. Jika anda mengambil terlalu banyak kafein, bayi anda mungkin lahir kecil daripada sepatutnya. Bayi yang dilahirkan kecil berisiko lebih tinggi mengalami masalah kesihatan ketika dilahirkan dan hari-hari seterusnya. Ada juga kemungkinan bahawa tahap kafein yang tinggi boleh menyebabkan keguguran. Satu kajian menunjukkan bahawa tahap kafein yang sedikit pun mungkin mempunyai kaitan dengan keguguran.

Pakar mencadangkan wanita hamil mengambil tidak lebih daripada 200mg kafein sehari. Ini bersamaan dengan dua cawan besar kopi atau empat cawan kecil teh atau lima tin minuman kola sehari.

Apakah kesan sebenar kafein pada badan saya?

Kafein ialah sejenis stimulan. Ia meningkatkan denyutan jantung dan metabolisme, dan ini boleh menjejaskan bayi anda yang sedang berkembang. Walaupun begitu, sedikit stres pada bayi, seperti apa yang bayi anda rasakan selepas anda minum secawan kopi, tidak membahayakannya. Ia serupa dengan apa yang berlaku apabila anda meluru masuk ke dalam bas, satu lagi situasi yang meningkatkan denyutan jantung dan metabolisme seketika.

Sesiapa yang kerap minum kopi tahu bahawa mereka boleh jadi ketagih dan jika terlalu banyak boleh menyebabkan insomnia, keresahan dan sakit kepala. Ia juga bersifat diuretik, iaitu ia membuatkan anda perlu sering membuang air dan ini boleh menyebabkan badan anda kehilangan air dan cecair lain yang kesemuanya perlu untuk mengekalkan kesihatan anda semasa hamil.

Teh dan kopi juga boleh menjejaskan keupayaan badan menyerap zat besi jika anda meminumnya semasa makan atau dalam masa sejam selepas waktu makan.

Apakah makanan dan minuman yang mengandungi kafein?

Kafein terkandung dalam kopi, teh, minuman kola dan coklat. Sesetengah ubatan-ubatan di pasaran termasuk pil sakit kepala dan selsema, ubat tahan mengantuk dan ubat alahan juga mengandungi kafein. Sentiasa dapatkan nasihat ahli farmasi sebelum anda beli ubat-ubatan di pasaran dan jangan lupa maklumkan bahawa anda sedang hamil.

Hakikatnya, jumlah kafein dalam secawan kopi dan teh berbeza-beza bergantung kepada samada kopi itu ditumbuk atau daun teh itu direndam atau adakah ia kopi atau teh segera. Ia juga bergantung kepada kepekatannya. Kola dan minuman-minuman lain juga berbeza kandungan kafeinnya. Lihatlah senarai di bawah untuk mengetahui purata jumlah kafein dalam beberapa jenis makanan dan minuman. Anda mungkin terkejut bagaimana mudahnya anda boleh mendapat kafein dalam dos tinggi.
 • 1 cawan besar kopi segera = 100mg
 • 1 cawan kecil kopi segera = 75mg
 • 1 cawan kecil kopi dibru = 100mg
 • 1 cawan kecil teh = 50g
 • 1 tin minuman kola = 40mg
 • 1 tin minuman tenaga = 80mg
 • 1 x 50g kepingan coklat biasa = sehingga 50mg
 • 1 x 50g kepingan coklat susu = sehingga 25mg

Ingatlah bahawa kandungan kafein dalam espreso dan espreso berasaskan kopi seperti kapucino dan late adalah bergantung kepada kedai yang menjualnya. Satu kajian menunjukkan bahawa tahap kafein berbeza daripada 50mg setiap espreso di satu kedai kepada setinggi 300mg bagi setiap espreso di kedai lain.

Sebagai jalan selamat, saya ingin berhenti mengambil kafein. Ada tip-tip tertentu?

Anda mungkin dapati deria rasa anda yang akan membantu. Ramai wanita mendapati keinginan untuk minum secawan kopi terhenti semasa trimester pertama apabila deria rasa mereka berubah dan loya boleh berlaku.

Selain itu, untuk mengurangkan jumlah kafein dalam minuman panas anda di rumah, rendamnya sebentar sahaja. Jika anda gemar minum teh Earl Grey, merendamnya selama satu minit berbanding lima minit mengurangkan jumlah kafein sebanyak separuh. Sesetengah pengeluar teh kini menawarkan teh hitam tanpa kafein atau teh hijau.

Walaupun teh herba biasanya tidak mengandungi kafein, pastikan anda membaca senarai bahan-bahan di dalamnya. Anda mungkin mahu mengelakkan jumlah kafein yang tinggi dan juga sesetengah herba dan perasa yang mungkin tidak selamat diambil semasa hamil. (Baca lebih lanjut mengenai herba dan kehamilan.)

Jika anda penggemar kopi atau minuman kola, berhenti mengambil kafein bukan perkara mudah. Untuk meminimakan simptom-simptomnya, yang termasuk sakit kepala, keletihan, lemah badan dan mengantuk, lakukannya secara beransur-ansur. Kurangkan sebanyak setengah cawan setiap hari. Anda juga boleh cuba tukar daripada kopi yang dibru segar kepada kopi segera.

Jika kopi memuaskan keperluan emosi anda, contohnya sebagai masa rehat atau sebagai ritual pagi atau penamat kepada hidangan makanan, anda boleh menukarkannya kepada secawan kopi atau teh tanpa kafein. Jika anda teringinkan minuman kola sejuk, belilah yang tanpa kafein sekali-sekala atau lebih baik lagi, cubalah segelas air mineral dengan sedikit kordial limau.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar